“Met passie een verpakking maken, dat is waar we in uitblinken.''

Verpakken volgens de circulaire economie

De circulaire economie. We kunnen er niet meer omheen. Grondstofvoorraden zijn immers eindig en raken op een gegeven moment uitgeput. Reden om te kijken naar een economie waarin reststoffen volledig opnieuw kunnen worden ingezet. DS 80 Verpakkingsmaterialen is bezig met de ontwikkeling van een volledig ‘groene lijn’ verpakkingen die voldoen aan de circulaire economie: van pallet tot doos en van opvulmateriaal tot plakband.

DS 80 Verpakkingsmaterialen beschikt over een omvangrijk assortiment met meer dan 350 standaard verpakkingen. “Met passie een verpakking maken, dat is waar we in uitblinken. We willen onze liefde voor verpakken met onze klanten delen,” zegt zaakvoerder Gijs van den Oever. “Door onze klanten aan de voorkant al zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden, proberen we meer gevoel voor de verpakking te kweken. De verpakking is uiteindelijk wel het enige contactmoment van de consument met de webwinkel. En dat moet niets aan het toeval overlaten.” 

Graskarton

De consument is zich meer en meer bewust van het feit dat we zuinig moeten zijn op onze planeet, vervolgt Van den Oever. “De verpakkingswereld heeft met name de laatste jaren al flinke stappen gemaakt. Zo worden producten gelukkig steeds minder in te grote verzendverpakkingen verstuurd met een grote hoeveelheid opvulmateriaal. Dat stadium zijn we al gepasseerd. Nu is het belangrijk om ook de volgende stap te kunnen maken door ook het verpakkingsmateriaal te verduurzamen.” DS 80 Verpakkingsmaterialen is daarin al heel ver. “Zo zijn we samen met een partner bezig met de productie van dozen uit graskarton. Door deze dozen op maat te produceren, is er nauwelijks nog opvulmateriaal nodig. Mocht dat wel het geval zijn, gebruiken we opvulmateriaal van gerecycleerd papier. De doos wordt vervolgens gesloten met papieren plakband. Kortom 100% circulair.”

100% recycleerbare pallet

DS 80 Verpakkingsmaterialen gaat nóg een stap verder met de 100% recycleerbare pallet. De zogenaamde revopallet ontketent volgens Van den Oever een ware revolutie in de markt. “De pallet bestaat uit 100% gerecycleerd golfkarton, is maar liefst 75% lichter dan een vergelijkbare pallet in hout (belangrijk voor luchtvrachten) en is veel ergonomischer in gebruik. De handling ervan leidt tot minder rugklachten bij medewerkers en een hogere productiviteit. We gebruiken biologisch afbreekbare lijm en de pallet hoeft in tegenstelling tot zijn houten evenknie geen ISPM behandeling te ondergaan.” Dat laatste is nodig bij houten pallets om te garanderen dat quarantaine organismen zich niet met houten verpakkingen verspreiden. “Daar heb je met onze revopallet geen last van. Door de pallet te stabiliseren met een strapband van oude petflessen is de circulaire verpakking compleet.”

DS 80 Verpakkingsmaterialen biedt dus voor het eerst een volledig assortiment aan verpakkingen dat voldoet aan de circulaire economie. “Een retailer kan via onze nieuwe, gecombineerde website/webshop voor zijn producten de meest optimale verpakking selecteren of zelf samenstellen én direct bestellen. Dat spaart tijd en geld. Via onze unieke productselector is het zelfs mogelijk om zelf op een relatief eenvoudige manier een maatwerk verpakking samen te stellen,” besluit Van den Oever.

Bron:  OnlineRetailer BE - November 2019 Jaargang 7 / Nummer 35